The Escapists (Játékkritika)

Sziasztok!

Ismét Baron Galdaros vagyok, és most egy érdekes játékot fogok Nektek bemutatni. Manapság mindenről csinálnak szimulátort. Autóvezetéstől a tojás felverésén át a csókolózásig mindent kipróbálhatunk virtuálisan. Általában ezek kis költségvetésű, bugyuta, és egysíkú játékok sorolhatóak be ebbe a kategóriába. Ez azért van, mert nem áll mögöttük semmilyen nagyobb fejlesztő cég, és így értelemszerűen a tőkéjük is kevés. Tehát nem nagy csoda, hogy a minőségük egyszerűen tragikus. Viszont, mint mindenben, itt is vannak áldásos kivételek. A game neve: The Escapists. Igen, felmerülhet a kérdés, hogy miért is sorolom ide. Nos, véleményem szerint kifejezetten realisztikusan ábrázolja a börtönön belüli életet, és az ott kialakult hierarchiát ( nem, értelemszerűen nem voltam még börtönbe, nem is tervezem, de valahogy mégis ilyennek tudom elképzelni :) ).
(A pixelremény-rabjai)

A játék koncepció roppant egyszerű. Bekerülsz egy adott (előre kiválasztott ) börtönbe, és onnan kell megszöknöd. Nincs háttér story, se semmilyen videó, csak belecsöppensz, és onnantól magadra vagy utalva. Mivel nincsen valós dialógus, háttértörténet, videó, ezért mással kompenzálnak bennünket. Mindegyik börtön más és más, és a szökés kivitelezése teljesen ránk van bízva. Megverhetjük és megkötözhetjük az őröket, lázadást szíthatunk, kiáshatjuk magunkat, vagy akár a szellőzőn keresztül is távozhatunk. A játék, mint a képeken is látszik, stratégiai- felül nézetes és pixeles stílusban készült.
(Reggeli ellenőrzés.)

És most a játékmenetről:
Három értékünk van, és mindnek nagy szerepe van a továbbhaladásunkat illetően. Első, az erő, ami az életpontunkat ( HP ) határozza meg, illetve támadáskor a sebzésünket ( DMG ). Ezt az értéket gyúrással- kondiban növelhetjük ( ott is a fekvenyomón ). A következő érték az intelligencia. Talán ez a leghasznosabb mind közül. Receptek ( amiből van bőven... ) összerakásához, és bizonyos munkakörök ellátásához szükséges. Növeléséhez a számítógép biztosítja ( már amelyik börtönbe van ), vagy könyvek olvasása ). Az utolsó, és egyben a leghaszontalanabb érték a gyorsaság. Úgy vettem észre, hogy két dologra jó, és azokat is csak minimálisan befolyásolja. A mozgási sebességünket, picit növeli, illetve az ütések közötti időtartamot csökkenti. Ezt az értéket ugyancsak a konditeremben való ténykedésünkkel növelhetjük, csak nem a 'fekvenyomón, hanem a futópadon, de érdemesebb mással elütni az időt. Minden értéknek van maximuma, és az energiánktól függ, hogy tudunk-e még olvasni, futni vagy gyúrni. Értelemszerűen úgy tölthetjük fel az energiánkat, ha fürdünk, ha eszünk, vagy ha alszunk / pihenünk egy pár órát.
(Zuhanyzás közben össze is verekednek)

Ennyit az értékekről, és azoknak a hasznosságáról. Térjünk rá a börtönéletre.
Minden rabtól küldetéseket tudunk felvenni, ami lényegében három fajtából állhat: 
1.: szerezz meg valamit, valakitől. Ez általában másik emberrel való viszonyunkat rontja, viszont jól fizet. 
2.: Verj meg valakit. Ez nagyon egyszerű, viszont szinte mindenki utálni fog miatta, és még csak nem is fizet jól.
3.: tereld el az őrök figyelmét. Közepes fizetséget kapsz érte, az őrök megutálnak, és össze is verhetnek... szóval ez sem egy leányálom. Pénzhez munkákból is hozzájuthatunk, amit a "munkaadótól" ( bármilyen hihetetlen ) lehet felvenni. Ezek mind ilyen daily quest-ek, azaz naponta egyszer kell elvégezni. A napunk szigorúan ( kivéve az első börtönbe ) be van osztva, megvan, hogy mikor hol kell lennünk, és mit kell csinálni. Esténként nem mehetsz ki a celládból ( legálisan legalábbis... ). Ha elkésel egy adott "programról", akkor az örök figyelmeztetnek, de később meg is vernek érte. Végezetül pedig beszéljünk egy kicsit a technikai oldaláról. Az irányítás egyszerű, a kezelő felület letisztult, jól átlátható. A grafika szörnyű, a mai játékokhoz képest, viszont a hangulat kárpótol minket. A játék zenéje tetszetős, helyenként aranyosnak is mondható. Összegezve, mindenki próbálja ki, egy olyan élménnyel fog gazdagodni, amit semelyik másik program sem tud nyújtani számunkra. Még csak BETA fázisban van a játék, ettől eltekintve bugokat nem igen lehet tapasztalni, elegendő recept, és ebből adódó lehetőség van a kezünkben, viszont a későbbiekben rengeteg új börtönt próbálhatunk ki, így új kihívások elé nézhetünk.
Köszönöm, hogy olvastatok, remélem hasznosnak bizonyult a kis cikkem ! :)

Grafika ( képi világ, effektek ) : 2 pont 
Zene: 5 pont
Életszerűség: 4.5 pont
Atmoszféra: 5+ pont
Küldetések ( mennyiségek, kidolgozottság ): 3 pont

7/10 

Baron Galdaros

Megosztás:

Szólj Hozzá

    Blogger Hozzászólás
    Facebook Hozzászólás

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése