Kamuzsaruk (Filmkritika)

Sziasztok!

Ezt a filmet már régen meg akartam nézni. Nem csupán azért, mert szeretem a vígjátékokat (bár hozzátenném, hogy a mai filmek átlag színvonala folyamatosan romlik, ez köszönhető az elkorcsosulóban lévő, és egyre degradálódó társadalomnak- lásd például a fingós poénokat), hanem azért is, mert reménykedtem, hogy hátha találok valami érdemleges, mély mondanivalóval rendelkező vicces- filmet. Azt kell, hogy mondjam nem csalódtam, sőt...! Annak ellenére, hogy a film még saját magát sem veszi komolyan, hiszen a többi filmet parodizálja ki, majd olyan inkorrekt humort is tartalmaz, ami igazából felesleges, kissé erőltetett, de mégis üt. Ezt azért teszi, mert kis tükröcskét mutat a társadalomra, és annak bevett szokásaira, hibáira, és trendi filmjeire. De akkor térjünk is rá a Kamuzsaruk-ra!

(Éppen a fő maffiózó lebuktatását tervezik el)

A Let's be cops (Kamuzsaruk), egy rendőrös vígjáték, ami Los Angeles nagyvárosában játszódik. Két barát Ryan (Jake Johnson), és Justin (Damon Wayans jr.) "kalandjáról" szól, akik 30 évesen együtt élnek, és a karrierjük, nos... válságban van. Ryan nagy football munkásságának egy buliban való tetőről-medencébe ugrás vet véget. Justin önbizalom hiányában, képtelen kiállni magáért a munkahelyén (játék fejlesztőként tengeti mindennapjait) így a jó ötleteit elnyomja a domináns főnöke. Ez az alap szituáció, és e köré fonódik a történet. Felmerülhet a kérdés, hogy négy sorban összefoglalható alap story hogy lehet elgondolkodtató, és hogyan boncolgathat komoly témákat. A válasz egyszerű... elég a karaktereinket minimálisan megismerni ahhoz, hogy lássuk az őket megbéklyózó társadalmi problémákat, mely kivetíthető a közegünkre is. Hiszen egységként működünk, így ami egy egyénre igaz, valamilyen szinten igaz a többire is. De kezdjük az elején!

(A menő filmes klisék kiparodizálása)

Ryan és Justin egy időponthoz kötik sikerességük, és karrierjüknek a csúcspontját, ez volna a 30 éves kor. Osztálytalálkozón való részvételük során szembesülnek azzal, hogy mennyire értelmetlen, és céltalan az életük. A régi társaságból mindenki befutott, szakmával rendelkező egyén lett. Ez teljesen földbe döngöli Őket viszont hirtelen ötlettől vezérelve (meg ha már úgyis félreértelmezték az álarcos bál kifejezést, és rendőr ruhába vannak), rendőrnek adják ki magukat. Azt veszik észre, hogy az emberek úgy cselekednek ahogy Ők mondják, a nők attraktívnak találják az öltözéket, így tovább folytatják a "kis mókát". Persze az elején csak megállításról, füves cigik elvételéről szól ez az egész, viszont a későbbiekben bűnügyek megoldása, helyszínek biztosítása, és egy komplett maffia teljes felszámolására is sor kerül. A film meglehetősen sok akció jelenetet tartalmaz, de emellett szerelmi szálat, karakter drámát, és humort is. A sokszínűség azonban nem megy a kidolgozottság rovására. Tökéletesen lassítja, vagy éppen gyorsítja a cselekményt, ( attól függően, hogy a történés hogy kívánja ) ami tovább fokozza az élvezhetőséget. Nem szeretek spoilerezni, úgyhogy itt sem fogok, ezért térjünk rá a mondanivalóra. A két szereplő, nem élő személyeket kíván bemutatni, hanem csak karikatúrája akar lenni a mai embertípusnak ( más fogalmazásmóddal élve, két fő emberi archetípust testesítenek meg ). Míg Ryan kihasználja a lehetőségeit, és az akadályoktól nem riad vissza, Justin pont az ellentéte, fél az új dolgoktól, és szereti a megszokott rendet. Viszont egy dolog közös bennük: 30 évesek, és félnek, hogy úgy halnak meg, hogy nem tettek le semmit sem az asztalra. Ez egy olyasfajta probléma ami leginkább a férfiakra jellemző. Bennünk alkotói szellem lapul, így világot rengető tetteket, és kolosszális alkotásokat képzelünk el jövőnk diadalaként. Persze, ez nem mindenkinél valósul meg, így vannak akik inkább az alkoholt választják, vagy mély depresszióba süllyednek, hiszen értelmetlennek találják az életüket, és céltalannak. Főleg nagyvárosokban élő emberekre igaz, de persze falun is előfordulhat ilyesmi, persze kissé más kórkép következtében. A két szereplő csupán alkotni szeretne, tenni valamit amivel jobbá varázsolják a világot. Ehhez meg kellett szegni a törvény által lefektetett dogmákat, és a társadalom által helyesnek titulált viselkedésmódot is. Természetesen ez nem követendő példa, mert a végén még börtönben köttök ki. Az üzenet az, ami fontos, vagyis: merj változtatni!
(Hihető rendőrök nemde?)

A film technikai része:
Kamerázás jó, a fegyvereknek reális, valós hangjuk van, és ahhoz képest, hogy komédia- vígjáték, sok morbid, és akció jelenetet tartalmaz a film, emellett rengeteg helyzetkomikumot is tartalmaz. Jeleneteken átívelő zene (montázs zene) nem volt, viszont szituációhoz fűződő igen, és azok teljesen idomultak a cselekményhez. A színészi játék megfelelő, és itt két embert, Ryan (Jake Johnson) és Mossi (James D'Arcy) színészkedését emelném ki. Persze, leginkább Ryan körül forgott a történet (köszönhető ez annak, hogy Ő volt a vezető alkat), így nem is csoda, hogy Ő került inkább előtérbe, mégis megállta a helyét vicces, szomorú, illetve tragikus szituációkban is. Ami Mossit illeti... pszichopata maffiavezér, aki ha belépett jelenetbe, szabályosan megfagyott körülötte a levegő.

(Jó szórakozást!)

Összegzés képen írnék még pár sort... Nagy meglepetésül szolgált számomra ez a film, nem gondoltam volna, hogy egy 2014-es vígjáték ennyire sokszínű, és érdekfeszítő lehet. A poénok jók voltak, és nem vitték túlzásba, nem volt olyan érzése az embernek, hogy arról akarnak minket meggyőzni, hogy: "igen ez jó... ez .... vicces, röhögj!", hanem az értékelést ránk bízták, Ők csak szórakoztatni, és emellett elgondolkoztatni akartak.
Mindenkinek ajánlani tudom, mind azoknak akik kikapcsolódni vágynak, és azoknak is, akikben van hajlandóság a filozofálgatásra. Jó mozi, érdemes költeni rá ;)
Köszönöm, hogy olvastatok, sziasztok!

7/10

Baron Galdaros

Megosztás:

Szólj Hozzá

    Blogger Hozzászólás
    Facebook Hozzászólás

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése